2 hvalvår 2009 Nyheder 1. ha lvår 2009 Nyheder 2 halvår 2009 Nyheder 1. halvår 2010
Nyheder fra 1. halvår 2008 Nyheder fra 2007 Nyheder fra  2006 Nyheder fra 2005 og tidligere

Frihedens Prins Pallis og Frihedens Regina Royale

Samson og Sandy har deres egen hjemmeside:  http://lizzy.mono.net

DKCH Frihedens Prinsesse Pallas

Freja har sin egen hjemmeside: 

 http://dalmatiner.c-designet.dk

MULTICH Frihedens Prinsesse Phregne
Sally har fået sin egen hjemmeside:

http://trefalke.skysite.dk/
godt nytår

Sandy - foto: Lis Andersen

Lømmelalder

Så er de fleste hvalpe fra R-kuldet i deres første kønsmodningsperiode, også kaldet lømmelalderen. 

Vi håber, at ejere står hvalpenes teenage-tid igennem, - og husk: den tid varer ikke evigt!  

       
Kato - Frihedens Royal Ravindra.  Hvad mon der foregår inde i hans søde hoved?  Han har i hvert fald opdaget, at der noget, der hedder tæver, og de er ikke alle lige tilfredse med hans tilnærmelser.
Foto: Kirsten Ottow.
  Zulu - Frihedens Romanza Royale.  Et "meget gammelt billede"; for det er taget før sneen kom. Dejlig mudder!  Foto:  Anne Cathrine K. Thomsen.   Sandy og Samson - Frihedens Regina Royale og Frihedens Prins Pallis.  Sandy er ved at få fine muskler nu, og hun har opdaget tricket med at skubbe med skulderen, når hun vil have sin vilje.  Foto: Lis Andersen.

Dobbelt tysk champion - DECH og DEVDHCH

Frihedens Prinsesse Phregne

I dag fik vi en SMS, hvor der blot stod:  Yes, yes, yes.  Forklaring til uindviede:  Sally fik sit 5. og afgørende cert. i Kassel i Tyskland i dag.  Erik'erne og Sally har ventet på at konkurrere om dette cert i et halvt år, fordi Sally fik sit første tyske cert. sidste efterår og sit fjerde cert her i foråret.  Da der skal gå mindst et år mellem første og sidste cert., var første mulighed altså her i Kassel.  Flere detaljer følger, når vi får en lidt mere udførlig forklaring, - og forhåbentlig et billede.

Nu kom der lige en SMS mere.  Der stod bare:  Bob.  Engang troede jeg, at det betød, at det ikke var gået al for godt;  men det er ikke tilfældet.

Det betyder Best Of Breed, altså Bedst i Racen og Kassel Sieger!

 

Rapport fra søndag, den 12. december:  Da Erik og Sally skulle i ringen om søndagen, var Erik godt nervøs; for nu skulle det gerne lykkes.  Sally mærkede straks, at Erik ikke var, som han plejede, så hun ville lige muntre ham lidt op med et par rejehop eller flere.  Heldigvis kunne dommer, Andrea Mix, alligevel godt se, at Sally er en smuk hund, så hun valgte hende som bedst i racen ud af 71 tilmeldte.  Billedet til venstre er taget af Karin Schlegel, ejer af hanhunden Christi Ormond Exacting Empire, som også blev tysk champion samme dag.

Billedet til højre er taget lige før bedømmelsen af klassen begynder om lørdagen (hvor Larsen ikke havde glemt sit kamera).  Forrest står Erik og Sally, og lige bag dem står Andre Kok og Jilloc's Seventh Heaven, som blev tysk champion om lørdagen.

Se alle resultater fra søndagens udstilling på:  http://www.showdals-online.com/ausstellungen10/html/ira_kassel_-_12_12_2010.html

Snebilleder november og december 2010

     
Så har vi fået dejlige billeder af Kato - Frihedens Royal Ravindra.  Fotograf og ejere: Kirsten og Lars Ottow.   Lige for øjeblikket ser Katos hoved lidt for lille ud til kroppen, selv om han har det dejligste Fedtmule-hoved.  Bagbenene er også lidt for lange;  men sådan er det jo i den alder.  Vi må bare vente og vente tålmodigt på det "færdige resultat".   Kato bliver næsten væk i sneen.

Jens og Stribe ved Moesgård Strand.  Foto:  Anne Marie Christensen Badebroen ved Moesgård Strand.  Foto:  Anne MarieChristensen Efter at have brugt en hel søndag eftermiddag på at tage det helt rigtige julekortbillede, måtte vi give op;  men vi har dog et par stykker, som vist kan bruges.  De kommer senere.

Ny Norsk Champion og snebilleder

Nu troede jeg lige, at jeg skulle til at lave hjemmeside med snebilleder;  men så ringer Erik W. fra Lilleström i Norge, at Sally er blevet Norsk Champion.

Hvis jeg havde vist, at Erik ville tage til Norge i denne weekend, havde jeg bestemt frarådet det; for Nordisk Winner udstilling har altid deltagelse af mange rigtig gode hunde fra Norge og Sverige.  Erik vidste jo godt, at jeg ville fraråde det, så han holdt det hemmeligt indtil i dag, den 28. november, hvor han ringede og fortalte, at Sally havde vundet en stor åben klasse med 15 deltagere og var blevet BTK3.  Hjertelig tillykke, Erik og Erik!  Jeg vidste jo egentlig godt, at I er for stædige til at opgive at vinde det norske championat, selv om det er det allersværeste at vinde.

 

Så har vi fået flotte snebilleder fra Lis, som jo bor i Spentrup ved Randers.  Her kommer der altid meget mere sne end alle andre steder i Jylland.  Det skete også denne gang;  men Sandy og Samson nyder det jo i fulde drag.  Hvis det ser ud som om Sandys ører altid flyver på billederne, så er det helt rigtigt.  Vi tror, at det skyldes, at hendes ører er meget tynde; modsat Stribes, som er nogle rigtig tykke flapper.

 

ÅRETS TÆVE

Multich Frihedens Prinsesse Phregne

  Historien om Sally
I 2010 har Sally været udstillet i udlandet med stor succes, og hun er derfor gået glip af nogle af de danske udstillinger.  Alligevel er det lykkedes hende og hendes ejere at blive Årets Tæve i Danmark.
Sally blev i sin tid ikke købt som udstillingshund; ja det var egentlig et tilfælde, at Erik C. Larsen og Erik W. Olsen købte Sally.  Alle tæver i vores P-kuld var reserverede på forhånd og nogle stod på venteliste;  men da et par hvalpekøbere valgte hanhund i stedet for den reserverede tæve, blev Sally til overs.  De to første, som havde reserveret, havde allerede købt en anden hvalp, og så blev Sally i stedet tilbudt til Erik og Erik.  De sagde o.k., og sådan gik det til, at den, "som ingen andre ville have", flyttede til Frederiksberg.
De første 2 år af Sallys liv klarede hun sig pænt på udstilling;  men hun manglede endnu lidt fylde, og der var for mange rejehop i ringen.  Erik W. havde trænet flittigt, og pludselig gav det pote, så Sally nu har vundet titler og cert'er i mange europæiske lande, - fra Finland i nord til Slovenien i syd.
Vi ønsker Sally samt Erik og Erik hjertelig tillykke, og tak fordi I har repræsenteret vores kennel så flot!
Kennel Tre Falke, som Erik og Eriks kennel hedder, planlægger hvalpe efter Sally foråret 2011.  Se mere på kennel Tre Falkes hjemmeside:  http://trefalke.skysite.dk/
INTCH, NORDCH, DKCH, SCH, FINCH, VDHESG-10, Kbhv-10
Frihedens Prinsesse Phregne
(CH Bell-A-Mir's Elegant Envoy x Danish Spots Ena Spotted Liberty)
Ejere:  Erik W. Olsen og Erik C. Larsen, Frederiksberg
Opdr.:  Jens og Jette Mauritzen
   

Herning-udstillingerne 6. og 7. nov. 2010

 
3 hvalpe fra vores R-kuld (SECH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens PrinsessePallas) deltog for allerførste gang på en international udstilling.  Alle racer blev udstillet begge dage, så der var dobbelt så mange hunde i hver konkurrence i Store Ring, som der plejer at være.  Både Sandy (Frihedens Regina Royale) og Kato (Frihedens Royal Ravindra) samt deres ejere var så dygtige, at de fik lov til at deltage i de afsluttende finale-konkurrencer i Store Ring henholdsvis lørdag og søndag.  Det var som et "Hundenes Noahs Ark", da ca. 70 hvalpe fra forskellige racer var stillet op i den imponerende ring.    Frihedens Regina Royale - Sandy - og medejer, Lis Andersen, fik lov til at opleve konkurrencen i Store Ring, fordi Sandy blev BIR-hvalp lørdag.  Sandy og Lis nød virkelig de festlige omgivelser;  det røde tæppe, flag, podier, lys, højtalere og de mange tilskuere, der klappede og hujede.  Allerbedst blev det, da Sandy blev udtaget blandt de 12 bedste ud af ca.70 hvalpe.  Hun stod perfekt som en lille porcelænsfigur, og Lis og Sandy susede rundt i ringen.  På billedet ses Sandy forrest, hvor hun førte finalefeltet flot an.  Hun blev desværre ikke udtaget blandt de 4 bedste;  men at nå så langt, som hun gjorde, var også helt usædvanligt.

 

 
Frihedens Regina Royale - Sandy - (SECH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas).  Ejere:  J. Mauritzen, Lis Andersen og Michael Lassen.   BIR-hvalp lørdag.  SL2-hvalp søndag.   Frihedens Romanza Royale - Zulu - (SECH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas).  Ejere: Anne Cathrine K. Thomsen og Lasse Faarbæk.   BIM-hvalp søndag og SL2-hvalp lørdag.

 

 
Søndag:  BIR-hvalp Frihedens Royal Ravindra og BIM-hvalp Frihedens Romanza Royale   Frihedens Royal Ravindra - Kato - (SECH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas).  Ejere:  Kirsten og Lars Ottow.  BIM-hvalp lørdag.  BIR-hvalp søndag.

DSC2438web  
Familiebillede.  Alle 3 hvalpe og deres ejere fortjener stor ros for fremvisningen i ringen, og ejerne kan roligt meddele deres ringtrænere, at alle bestod med ug!  Når hvalpe er i ringen for første gang, forventer man altid lidt underholdning i form af rejehop og galopspring m.m. rundt i ringen.  Det var der ikke noget af her, modsat tidligere hvalpeklasser, hvor mor Freja, og moster Sally deltog;  - men det skal vi vist ikke komme nærmere ind på.   Camp Friheden.  Vi fylder godt, når alle er på plads langs ringsiden med al vores pikpak.
Vi har vist i øvrigt glemt at fortælle, at Sally også var med på udstillingerne, hvor hun vandt BTK2 begge dage efter sin halvsøster, CH Spotnik's Excuse for Ecstasy, som også blev BIG1 søndag.

 

SALLY har fået egen hjemmeside

Sammen med Erik og Erik samt Silke har Frihedens Prinsesse Phregne fået eget kennelnavn: TRE FALKE

og egen hjemmeside:  http://trefalke.skysite.dk/

 

 
Frihedens Romanza Royale - Zulu - 6½ måneder gammel, 55 cm høj og 26 kg.  Zulu og Anne Cathrine er nået rigtig langt med ringtræningen.  Se blot hvor fint Zulu står med forbenene godt ind under sig, så man kan se hendes flotte forbryst og skulder.  Hvem skulle tro, at både Zulu og AC er helt nybegyndere inden for "faget".   Zulu og Lasse.  Gad vist om de træner til en cirkusforestilling.

 

 
Frihedens Regina Royale - Sandy - på socialiseringstur i Randers med Lis.  "Sløjfen" på Sandys hoved er et markedssejl, som står i baggrunden.  Sandy prøvede lidt af hvert på turen.  Hilste på børn, kiggede på springvand, og fik endda lov til at komme med ind i et par butikker.  Sandy er nu 6½ måned gammel.  Se flere billeder på http://lizzy.mono.net   Frihedens Royal Ravindra - Kato - er ved at have stå-øvelsen på plads;  men Kirsten er stadig noget bekymret for, hvordan det skal gå til Herning-udstillingerne; for Kato vil jo så gerne lege med alle hunde.  Han har nu rundet de 30 kg, så der er vægt bag når han beslutter sig for, hvilken retning han og Kirsten skal tage!

 

Cert. (CAC) i Slovenien

til Multich Frihedens Prinsesse Phregne

Efter nogle dages ferie drog Sally og Erik og Erik til Slovenien, hvor de deltog i EURO DOG SHOW.  Her blev Sally nr. 3 i championklassen, og dagen efter deltog de i endnu en udstilling, hvor Sally vandt et slovensk cert. (CAC). 

Hjertelig tillykke med det!

 
Rejsedronningen, Sally, har i løbet af i år besøgt 8 hovedstæder, været udstillet i 7 lande, har opnået cert. eller CACIB i 6 af disse lande, og har i sin levetid været udstillet 50 gange.  Samtidig har hendes familie passet sit arbejde og dyrket andre interesser.  Ja, der er nogen, som har flere timer i døgnet end vi andre.
Her ses Sally og Erik på EURO DOG SHOW i Slovenien.  En ikke helt så velorganiseret affære som udstillingen i Østrig, hvor alt fungerede perfekt.
  Dagen efter Euro Dog Show var der endnu en udstilling.  Denne gang i landlige omgivelser på en lidt alternativ udstillingsplads; nemlig på en landingsbane!  Erik fortæller, at det var en meget hyggelig udstilling.  Læg i øvrigt mærke til flyet i baggrunden, som er ved at lette.

Østrigsk cert. (CAC)

til Multich Frihedens Prinsesse Phregne

Mindre end en uge efter at Sally var blevet Københavnsvinder, drog hun med sin familie på ferie til Østrig, hvor hun lige vandt et østrigsk cert. (CAC). 
Københavnsvinder 2010

Multich Frihedens Prinsesse Phregne 

 

 

 

MULTICH Frihedens Prinsesse Phregne kan nu føje endnu en titel til sin lange række af flotte titler. (Bemærk, hjemmesideredaktøren er nu gået over til den dovne udgave, hvor alle titler slås sammen til "Multi champion").  Sally og Erik'erne har nemlig næse for titler, så de er helt klar, når der er endnu en titel på spil.  19. september blev Sally Bedst i Modsat køn og dermed Københavnsvinder 2010.  Endnu en gang hjertelig tillykke til Sally og Erik'erne.
Nu er der kun 2 udstillinger tilbage i Danmark i år, og efter endnu et par ture sydpå til årets sidste udstillinger, skal Sally til at indstille sig på at blive mor, da det er planen, at hun skal have hvalpe til foråret.  Jagten på en god hanhund som far til Sallys hvalpe har længe været i gang, og antallet af kandidater er ved at indsnævres, så det også snart skulle være på plads.
 

     
Sandy - Frihedens Regina Royale samt, Lis, Jens og Jette stod meget tidligt op den 18. september og tog til udstilling i Mosede ved Karlslunde på Sjælland.  Første stop var Storebæltsbroen, hvor vi lige holdt en lille pause under broen. Da vi nåede frem til udstillingspladsen, var Sandy rigtig i sit es, og der var mange mennesker og hunde at hilse på.  Sandy opførte sig fint i ringen, selv om dommeren virkelig ville tælle hver eneste tand.  Lis har været rigtig flittig med ringtræningen, så Sandy løb og stod virkelig flot.  Hun har faktisk samme stramme holdning som mor, Freja, så det lover godt for fremtiden.  Dommeren var i hvert fald meget tilfreds med hende og gav hende en stor lyserød roset.

 
Zulu - Frihedens Romanza Royale  og Anne Cathrine har allerede godt styr på ståøvelsen;  men desværre er der ingen mulighed for at deltage i ringtræning i nærheden,  så de må træne alene, og så håber vi, at Zulu ikke bliver al for overstadig, når det bliver alvor i Herning til november. Kato - Frihedens Royal Ravindra 5 mdr. på 26 kg, rigtig fræk og med alle tænder.
Kirsten og Kato træner flittigt både lydighed og ringtræning, så de kan være klar til de to udstillinger i Herning til efteråret.

TRUNTE TIL RINGTRÆNING

Trunte - Frihedens Royale Ruby - og Anna Sofie til ringtræning for allerførste gang.  Først en kort instruktion, - og pling!  Et øjeblik efter står de der bare - fuldstændig korrekt!  Anna Sofie og Trunte var også gode til at løbe af sted i flyvende trav.  Det så bare godt ud.  Da Trunte skulle trave sammen med mig, var hun ikke nær så ivrig.  Enten må vi træne mere, eller også må Anna Sofie lokkes i ringen.   


NY SVENSK CHAMPION

i
SCH Spotborne Heaven Can Wait - Panda, som er far til vores R-kuld  er blevet svensk champion ved at vinde cert. på 3 udstillinger i træk.  Han blev endda Bedst i Racen på den 3. udstilling, og næste gang næstbedste han.
Da jeg så en video af Panda allerførste gang, var jeg sikker på, at han var noget helt særligt.  Da han blev far til vores hvalpe, havde han kun været udstillet 2 gange - hos nogle mærkelige dommere.  Kenth og Pierre er ikke flinke til at udstille deres hunde, så der skulle altså gå lang tid, før Panda dukkede op i udstillingsringen igen, - og så gjorde han det med maner!  Hjertelig tillykke til Panda og hans ejere, Kenth og Pierre!


FERIEBILLEDER

Nu er ferien forbi for de fleste, og mange af R-kulds hvalpene starter på hvalpemotivationskurser i disse uger.

 
Zana - Frihedens Royale Renita - har været med sin familie på camping ferie ved Blåvand. Det kan være meget anstrengende med al den friske luft ved Vesterhavet, og selv Littas crocks får lov at være i fred.  De er ellers gode at lege med. 

  
Kato - Frihedens Royal Ravindra - har været på ferie med sin familie i sommerhus ved Vesterhavet. Ved Vesterhavet findes der mange fremmede ting at snuse til, og her ser det ud til at Kato har fundet noget, som han vist synes er vældig farlig.

Sandy - Frihedens Regina Royale - var i starten lidt bekymret for vand;  men det ser nu ud til at være et overstået kapitel. Sandy og Samson - Frihedens Prins Pallis - leger med Ginas lille schnauzer.
Se også mange flere skønne billeder på Samson og Sandys egen hjemmeside:  http://lizzy.mono.net

 
Achan - Frihedens Prins Pyrus - Martin og Marie har været på sommerferie i sommerhus i Norge.  Her er udsigten fra vejen neden for sommerhuset.  


Thea fra vores R-kuld har fundet en ny familie

Thea har været så heldig at finde en rigtig god familie med både heste, barn og en Jack Russell terrier, som allerede har adopteret Thea.  Og så er Thea endda så heldig, at den ene af hendes to nye ejere arbejder hjemmefra, så alle dyrene stort set aldrig er alene hjemme.


Frihedens Royal Ravindra - Kato (Arnold), ejere Lars og Kirsten Ottow.  BAER +/+, lemonfri, ingen tænder (spøg til side; han er jo ved at skifte tænder)
Forleden var vi på besøg hos Kato.  Han er blevet en rigtig pæn hvalp med lange, tykke ben og en lille bitte krop, kulsorte, rene pletter, meget mørke øjne.  Nu venter vi spændt på at han skal blive ældre.  Forhåbentlig vil han blive ved med at udvikle sig så flot.
Frihedens Regina Royale - Sandy, medejere Michael Lassen og Lis Andersen.
Lis har jo som altid sans for at finde rigtig flotte motiver!  Se også Sandy og Samsons helt nye hjemmeside med masser af flotte billeder: http://lizzy.mono.net


Gentest for døvhed er en realitet i Tyskland
De første gentestresultater for tyske dalmatinere foreligger nu.
Desværre er den indsamling af blodprøver i Danmark, der blev påbegyndt i 2009 med henblik på en tilsvarende test i Danmark, så vidt vides ikke blevet afsluttet, da der endnu mangler 5 - 6 blodprøver.
Gentesten i Tyskland omfatter et stort antal markører.  Nogle gener har større betydning for hørelsen end andre.  Genotypen (182/182) findes for eksempel kun hos bilateralt hørende.  Ud fra det store antal markører kan man beregne en avlsværdi.  Middelværdien 100 svarer til middelværdien for bilateralt hørende.  Hunde med en værdi under 100 har mindre risiko for at overføre genvarianter for døvhed end hunde med en værdi over 100.
Testen koster 330 Euro pr .hund.  For en han og en tæve er dette stort set det samme som høretest af et helt kuld;  men sikkerheden ved resultatet er langt større, og gentesten kan naturligvis "genanvendes" til næste kuld.Achan - Frihedens Prins Pyrus - holder som sædvanlig lang, lang ferie i Vestjylland. Samson - Frihedens Prins Pallis - må finde sig i lidt af hvert, når Lis har kameraet fremme.
Stribe og Sandy - Frihedens Regina Royale - hygger sig vældigt. Sandy kan dog ikke holde ud så længe, så hun køler lige af på bakken.
Stribe er blevet steriliseret, og for at hun kunne slippe for mundkurv eller skærm om natten, sov vi på gulvet sammen med hende de første nætter.  Det syntes alle vist var vældig hyggeligt. Stribes operation medførte,  at hendes mave gik helt i stå.  Vi forsøgte med Zoolac, som plejer at hjælpe fantastisk på tynd mave.  Det virker tilsyneladende også på hård mave; for snart var Stribes mave i orden igen.Verdensudstilling og World Dalmatian Shows 2010


 

Sandy - Frihedens Regina Royale
i sit nye, knaldrøde bur med sine flotte, nye rosetter, der blev vundet som bedste baby på World Dalmatian Show i Middelfart, 27. juni 2010.
Mesterfotograf er selvfølgelig Lis Andersen, som sammen med Michael Lassen, er medejere af Sandy. 


Zulu - Frihedens Romanza Royale deltog i babyklassen, og hun har allerede lært, hvordan man står pænt.
Ejere: Anne Cathrine Kragh Thomsen og Lasse Faarbæk.
Sandy - Frihedens Regina Royale deltog også i babyklassen.  Hun er også helt prof. til at stå pænt, så hun imponerede vist mange med sin dygtighed.  Hun blev bedste baby på dagen.  Sandy trænes af Lis Andersen.  Ejere: J. Mauritzen, Michael Lassen og Lis Andersen.  
 
Zulu og ejer, Anne Cathrine, i fuldt firspring.  Sandy, Jette og dommer, som undersøger alt, - selv halen bliver checket. Verdensudstilling 2010

 

   
Sally - Frihedens Prinsesse Phregne var ene om at repræsentere kennel Friheden på Verdensudstillingen 2010 i Herning, hvor der deltog ca.200 dalmatinere.  Sally deltog i en kæmpe championklasse med 23 af Europas allerbedste champions.  Hun opnåede en fantastisk flot tredieplads, hvilket var dagens bedste danske placering.       Her er Sally ved at blive bedømt af mafiaen....  Nåh nej, det er dommer Stephan Sinko, som ses til venstre.  Sally i midten, og Erik til højre.  


Vi bringer de første billeder af hvalpene i deres nye hjem;  men der er flere billeder på lager, så i den kommende tid kommer der flere hvalpebilleder her på siden.

 

 
Trunte - Frihedens Royale Ruby - har allerede mange venner i sit nye hjem hos Asbjørn Lomholt og Joan Pathenia Møller i Højbjerg.
Der er katten, hunden Tøsen, og ikke mindst familiens to børn.
 
     
Kato - Frihedens Royal Ravindra - som vi jo kalder Arnold, bor hos Lars og Kirsten Ottow i Vind ved Herning.  Han har her besøg af naboens hund, Muffi, og de ser ud jo ud til at være tilfredse med hinandens selskab. 

 

 

Ny International, Nordisk og Finsk Champion

DKCH, SCH, VDHESG10 Frihedens Prinsesse Phregne

Helsinki 22. maj 2010