P - Kuld 2007, klik her.        R-Kuld 2010, klik her 

 

 

 

Billeder af hvalpene fra Frihedens S-kuld kommer fremover under afsnittet: Seneste nyt.

 

Alle hvalpe er nu rejst hjemmefra, bortset fra Pixel, som bliver boende hos os.

Se flere billeder af hvalpene på Sandys hjemmeside:  http://lizzy.mono.net

 

5½ uge gamle:

Far: CH Udarny Blues S Nevskih Ostrovov. Mor: DKCH Frihedens Regina Royale

FRIHEDENS SZARINA - Pixel. Vores.

 

FRIHEDENS SNEDRONNING - Queenie.

 

FRIHEDENS STARLIGHT - Bella.

 

FRIHEDENS SEPIA - Paddy.

 

FRIHEDENS Szar Sarozza - Kenzo.

 

FRIHEDENS SKYWALKER - Rollo.

 

FRIHEDENS SCIROCCO - Walle.

 

FRIHEDENS SIGNALS - Domino.

 

FRIHEDENS STARDUST - Carlo.

 

Uge 8

Er de ikke søde.......

 

Og så er der legestue.

 

 

Uge 6 - 7

Så er der sket det, der plejer at ske, når hvalpene bliver 6 - 7 uger gamle. Hvalpene vokser og kræver vores fulde opmærksomhed, mens hjemmesiden er totalt nødlidende. Husk også af se mange flere billeder af hvalpene på Sandys egen hjemmeside: http://lizzy.mono.net/

Vi synes ellers, at vi har fået et rigtig godt kuld med livskraftige og flotte hvalpe; se blot på Paddy her. Han er da flot. (Foto Lis Andersen).

 

 

Papspanden har været en favorit lige fra første dag i haven. Da de var mindre kunne der ligge 3 - 4 hvalpe inde i spanden, og de nægtede at fjerne sig, selv om vi syntes, at der måtte være lidt småt med luft derinde. Nu kan der nok kun være et par stykker ad gangen, og selv om spanden somme tider ruller, når de tumler, bliver de bare derinde.

De små, lækre, runde hvalpe er simpelthen ikke til at stå for, så der bliver tilbragt mange timer i haven sammen med dem. (Foto: Lis Andersen).

 

En anden, ganske enkel rekvisit er en plade, som ligger oven på et stykke brænde. Den løber de bare hen over, selv om den jo vipper op og ned.

 

 
Hvalpene skal også ud for at se verden. Her er nogle af dem på tur i baby-joggeren. De her ser ikke ud til at interessere sig så meget for omgivelserne. De tumler bare med hinanden; men nogle gange opdager de, at der er en verden udenfor, og så står de og kigger ud gennem nettet. De er også begyndt at øve sig i at have halsbånd på og gå tur i omegnen, men det bliver nu ikke til så lange strækninger endnu.  

Og efter sådan en tur bliver man jo så voldsomt træt. (Foto: Kirsten Ottow)

 

 

Uge 5

 

Hvalpene er nu 5 uger gamle, og i den forløbne uge har det været dejligt havevejr for hvalpene. En overgang blev det endda så varmt, at den gamle parasol måtte findes frem for at give skygge. Selv om der er meget at se til med hvalpepasning og aktivering, når hvalpene nu er blevet større og mere krævende, har Lis alligevel nået at tage 700 billeder i lørdags! Alle disse her billeder er derfor naturligvis taget af Lis.

Til højre ses Samson og én af hvalpene, som har planlagt en lille mælketår. Det har Samson nu ikke. Så knurrer han lige så forsigtigt; men han kan jo alligevel ikke lade være med at interessere sig for hvalpene, og af og til får de et kæmpeslik med hans store tunge, så de næsten vælter omkuld.

 

 
Én af legesagerne er et lille stykke rør, som man kan balancere på eller kravle igennem. Det er ikke altid lige elegant, men sjovt ser det ud.   Når man kommer på hvalpebesøg, skal man huske at iklæde sig hvalpesikker beklædning. Sko med snørrebånd hører ikke til den kategori. Næser og ører bør også sikres mod bid; men det er jo ikke umiddelbart så nemt at gøre.

 

Uge 4

Den brunplettede han hedder Sepia på stamtavlen, men til daglig kalder vi ham Paddy eller Paddington. Han er - lige som sine søskende - nu knapt 4 uger gammel. Her er han i gang med at spise torskerogn, så han kan se lidt frisk ud, når han stiller op til fotografering.

Hvalpene er i øvrigt begyndt at få suppleret Sandys mælk med fast føde. Det synes de rigtig godt om, så maverne er helt firkantede, når de er færdige med at spise. Vi holder selvfølgelig øje med, at de ikke forspiser sig. Så må de lige holde en pause. Apropos pause, så synes Sandy vist, at det er på tide at holde pause med modermælken; men det synes vi nu ikke. Hun må blive ved med at supplere med mælk lidt endnu, selv om hvalpetænderne bider lidt i hende.

Husk også at se flere billeder på http://lizzy.mono.net/

 

 

For blot nogle få dage siden tumlede hvalpene rundt i hvalpekassen; men allerede nu er de næsten helt mobile, selv om benene sommetider tager en lidt forkert retning. Der er stadig lidt farligt ude på græsset; men der er alligevel så interessant, at nysgerrigheden får overtaget. Læg mærke til, hvor stor en mælkebøtte er i forhold til hvalpen.

 

 
Hvalpene har besøg af Mille; men hvalpekassen er tom! Hvalpene har nemlig forceret den tæppebeklædte rampe og er brudt ind i Sandy kurv. De går også på opdagelse rundt i de andre rum; men når der er aftenhygge i stuen, føles det stadig sikrest at ligge i sofaen eller i voksne hundes kurve.

 

Uge 3

 

Hvalpene er nu næsten 3 uger gamle. De er begyndt at undersøge verden, og de leger også lidt med hinanden, men ikke så længe ad gangen. Det meste af tiden går med at sove og drikke mælk hos Sandy. Som sædvanlig har Lis taget mange flotte billeder af hvalpene i ugens løb. Se dem alle på Sandys egen hjemmeside: http://lizzy.mono.net/

 

Sandy har lige den store vaskeklud fremme. Foto: Lis Andersen.

 

Uge 2

 

 

Se bare hvad der er sket på ganske få dage. Nu kan de alle se. Bemærk, at hvalpen med det lyse hoved har lidt rødlige streger i panden. Det er kradsemærker fra de andre hvalpe, når de maser rundt for at finde mælkebaren.

  Og så er der hvilepause.

 

Så søde er de nu. Det er selvfølgelig Lis, der er mester for dette billede.

 

 

Nu er hvalpene ca. 1½ uge gamle, og i dag har nogle af dem fået øjne. Se hvalpen til højre, som har en lille sprække i øjenkrogen. Selv om han er lidt bagefter med at få farve på snuden, er han altså mere fremmelig på øjenområdet. Hvalpene kan også stavre rundt nu, og det kan endda gå temmelig stærkt, når de kan mærke, at Sandy er i nærheden. Én af dem er en særlig ivrig vandrer. Den tager nærmest bestik af retningen, hovedet lige frem og benene godt ud i hjørnerne, og så går det ellers derudad. Husk også lige at se flere billeder på Sandys egen hjemmeside. Tryk evt. "opdater" for at få de sidste nye billeder med: http://lizzy.mono.net/

 

Uge 1

 

Er den ikke sød med sine små "hindbær"-trædepuder.

Nu er hvalpene 1 uge gamle og pletterne anes som skygger i pelsen. Som regel er der flest pletter på maven, og pelsen er tyndest her, så her ses de tydeligst.

Alle hvalpene, 6 hanner og 3 tæver, har nu fået stambogsnavn, og vi har fra Dansk Kennel Klub fået at vide, at hvalpene får en såkaldt basis-plus stamtavle. Det vil sige, at hvalpene er opdrættet i overensstemmelse med Dansk Dalmatiner Klubs og Dansk Kennel Klubs særlige avlsanbefalinger, især vedr. sundhed. Det er vi faktisk lidt stolte af. Da vores kuld er det allerførste, som får den type stamtavle, har det været noget af et arbejde at finde ud af, hvad der kræves, og hvordan man får oplysningerne registreret, så de overholder alle krav.

 

Fødsel

 

En flok nyfødte hvalpe, som allerede har fundet ud af at dele sig i to drikkehold, så der er god plads til alle.

Se de små lyserøde suttesnuder, og læg også mærke til de sorte skygger ved øjne og ører. Det er pletterne, som allerede ses i huden. Se mange flere billeder på Sandys egen hjemmeside: http://lizzy.mono.net

 

Så er hvalpene født, -endda på dronningens fødselsdag, den 16. april. Lidt kongelig har man vel lov at være, når mor Sandy hedder Regina Royale på stamtavlen. 9 hvalpe blev det, og de blev født helt uden problemer på rekordtid, 3 timer og 45 minutter. De er alle store, fede og friske. Her til morgen, den 17. april, blev alle hvalpe og mor gennemkontrollerede hos dyrlægen, og hun var vældig tilfreds med alle.

Fødslen startede i går aftes kl. 19.30, og så kom hvalpene bare smuttende i en lind strøm. Sandy vidste straks, hvad hun skulle gøre, så bunken af tykke og tilfredse hvalpe blev bare større og større. På et tidspunkt forlod jeg hvalperummet for at drikke en kop barselskaffe sammen med Lis's mand, Michael. På det tidspunkt var der 5 hvalpe; men da jeg kort efter kom tilbage, påstod Jens og Lis, at der nu var 9 hvalpe. Det var nu en sandhed med modifikationer; for de havde allerede talt nr. 9 med, selv om den stadig lå i fødegangen og var parat til at blive født.

I de kommende ca. 1½ uge sker der ikke så meget. Hvalpene ligger bare og sutter og sutter, og bliver federe og federe. Lige nu kan de hverken se eller høre, og de er helt hvide, bortset fra nogle mørke skygger i huden, især omkring øjne og ører.

Lis har allerede taget nogle fine billeder af hvalpene, men dem når jeg sikkert først at sætte her på siden i løbet af weekenden.

 

Ventetid:

 

Sandys hvepsetalje er nu helt forsvundet, så elegancen er ikke, hvad den har været. Det kniber også med at klø sig ordentligt på grund af den tykke mave.

 

Er de ikke søde, de to! Det er vist som om Samson kan mærke, at der er noget i gære.

6. april 2013. Nu er der kun ca. 1 uge til forventet fødsel. Fødslen er beregnet til mandag, den 15. april. Førstegangsfødende, som Sandy, kan godt føde nogle dage før tiden. Det kan også gå lidt over tiden; men det er sjældnere. Der kommer sikkert først nyt på hjemmesiden igen engang omkring 17. - 18. april, da vi først skal sove ud og ordne forskellige praktiske ting efter fødslen. Blandt andet skal mor og hvalpe kontrolleres hos dyrlægen én af de første dage.

Så er Sandy ved at blive godt tyk, og det er ved at blive lidt træls at slæbe rundt på den.

31. marts 2013. Sandy's mave vokser hurtigt nu. Der er kun godt 2 uger til fødslen. Den sidste finish på hvalpekassen er ved at blive gjort, så hun i god tid kan vænne sig til at ligge i kassen. Nu skal hun også have ormekur, så hun er helt frisk igen inden fødslen. Nogle gange får hundene lidt dårlig mave af ormekuren, og det er jo ikke så smart, hvis fødslen er nært forestående. Sandy og Samson går også tur hver for sig nu, så det ikke går for vildt for sig, og Samson nyder i høj grad, at han har Lis's fulde opmærksomhed.

Lis ville egentlig tage et billede af Sandys mave; men hun gad altså ikke lige agere fotomodel.

25. marts 2013. Nu er vi helt sikre på, at Sandy venter hvalpe. Hun er begyndt at få kraftigt hvalpefoder, da de kommende 3 uger bliver virkeligt krævende for hende. De fleste indkøb til fødslen er gjort, og i påsken bliver hvalpekassen gjort klar.

16. marts 2013. Så har vi kigget grundigt på Sandy, og vi er 80% sikre på, at hun venter hvalpe. Maven er vokset lidt, og hun bliver hurtigt træt. Normalt er hun jo aktiv og kontaktsøgende; men nu lægger hun sig ofte ned på siden og hviler, så vi er ret sikre på, at der er hvalpe på vej.

9. marts 2013. Så er der kun ca. 1½ uge, til vi kan se, om Sandy venter hvalpe. I den forløbne uge har Lis været på et Dansk Kennel Klub kursus om genetik og opdræt, og i maj skal jeg også på et DKK-kursus.

11. februar 2013. Sandy er blevet parret med Mef, som bor i Holland. Billeder af forældre og stamtavle ses nederst på siden. Følg også med på Sandy's private hjemmeside: http://lizzy.mono.net

Mef  

Mef, som på stamtavlen hedder Udarny Blues S Neskih Ostrovov, er valgt som far til vores kommende kuld. Han er født i Rusland, hvor han også vandt temmelig mange championtitler. Herefter flyttede han til Annelies van Vlodrop, kennel Genera Nova i Holland. Trods sit russisk klingende navn er de fleste af Mefs forfædre velkendte skandinaviske hunde. Mef er middelstørrelse, kraftig bygget og har et sødt og venligt væsen.

  Da Sandy skulle parres med Mef, kørte Lis, Sandy og jeg til Holland. På billedet ses Lis Andersen til højre og Sandy i forgrunden. Sandy bor til daglig hos Lis, Michael, Emil og onkel Samson i Spentrup ved Randers. Her fejrer vi parringen, som gik nemt og helt uden problemer. Vi havde lejet et dejligt feriehus nær Brunssum, hvor Mef bor, så der var også plads til hygge og afslapning.

 

 
Mef og hans ejer, Annelies van Vlodrop, leger i haven i Brunssum.   Mens vi var i Holland, blev der fejret fastelavn i flere dage overalt i området. Det gav lidt trafikale udfordringer, idet hele to fastelavnsoptog forhindrede os i at nå til Brunssum. Hollænderne er heldigvis utroligt flinke i trafikken, så en venlig chauffør viste os vej hele vejen til Brunssum uden om optoget. Jeg havde glædet mig til at vise Maastricht til Lis, men her var kun de sørgelige rester af gårsdagens fest.

 

Sandy. Foto: Lis Andersen.

 

 

 

Hvalpenes mor: Frihedens Regina Royale. Sandy i daglig tale.
(SCH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas)
Statistisk set vil 75 % af hvalpene blive sortplettede og 25 % vil blive brunplettede.

Sandy blev dansk udstillingschampion, da hun lige var fyldt 2 år, og hun har ligget meget højt på top ti listen både i 2011 og 2012. Sandy er også en dygtig lydighedshund. Hun deltager både i traditionel lydighed og rally-lydighed. Men hun er først og fremmest en sød og dejlig familiehund.

 

Hvalpenes far: Multich Udarny Blues S Neskih Ostrovov.

HD: A, BAER +/+, Lemonfri. Se flere fotos på www.generanova.nl

 

Hvalpenes mor: DKCH Frihedens Regina Royale.

Se mere på Sandy's private hjemmeside: http://lizzy.mono.net

Se også flere oplysninger på dette link: Tæver.


Hvalpenes stamtavle:

 

MULTICH Udarny Blues S Nevskih Ostrovov
NCH, SCH Dalming's Hocus-Pocus MULTICH, WW, Jilloc's A Man In The Mirror
CH Dalming's Great Bunny
RusCH, RKFCH, RusJCh Esche Odna Volna s Nevskih Ostrovov

MULTICH

Rocca Al Mare Adirato

Grand, Rus, UkeCH Ekatarina iz Terletskoy Dubravy 
DKCH Frihedens Regina Royale SECH Spotborne's Heaven Can Wait Spotborne's Brainstorm
SECH Paper Moon's Corella
DKCH Frihedens Prinsesse Pallas MULTICH, WW, Cruftsvinder Bell-A-Mir's Elegant Envoy
Danish Spots Ena Spotted Liberty

Dalmatineren som familiehund

Som enhver anden hunderace har dalmatineren krav på udfordringer og oplevelser i hverdagen. Mange tror imidlertid, at en dalmatiner kræver meget motion, og de bliver måske lidt skuffede, hvis deres dalmatiner ikke rigtig gider at løbe med, hvis ejeren er en ivrig løber. Nogle går til lydighedstræning eller udstilling med deres dalmatiner, og både hund og ejer har stor glæde af det, men de fleste har mest glæde af det daglige samvær og de daglige lufteture med hunden. Derfor sælges alle vore hvalpe som familiehunde, selv om nogle få hvalpe i kuldet måske kan vise sig at være egnede som lydigheds-, udstillings- eller avlshunde.

Med hvalpen følger: DKK basis-plus stamtavle, DKK-købsaftale, registrering i Dansk Hunderegister, chip-mærkning, sundhedsattest, høretest, dokumentation for første vaccination, lidt hvalpefoder, hvalpemappe med råd og vejledning samt livslang support, hvis det ønskes.

 

Læs mere om: Hvalpenes opvækst.  Klik her.

Vores e-mail:  jm@dalmatin.dk