Året 2015 er slut

2015 var et fint år for Kennel Friheden

Frihedens Szarina - Pixel: 2 cert. og 3½ res. cert i 2015 (det halve res.cert skyldes, at dommeren glemte at uddele res.cert. på den ene udstilling i Herning).
Nr. 7 på årets top 10 liste
Det resultat, som vi er mest stolte af, er dog, at Pixel blev bedste tæve på årets klubudstilling i Vig.

Frihedens Regina Royale - Sandy - var ikke så aktiv på udstillinger i 2015, men deltog i Rally-lydighedskonkurrencer, hvor hun fik flere flotte placeringer, hvilket resulterede i, at hun og hendes ejer, Lis Andersen, nu er rykket op i øvet klasse både i DKK og DCH.  Tusind tak til Lis, som har repræsenteret vores race og kennel Frihedens opdræt så flot.

Frihedens Prinsesse Phregne - Sally - sluttede som TOP 2 tæve på årets top 10 liste.  Det vil sige, at hun i en alder af 8½ år har været at finde i TOP 3 i 7 år i træk.  Det er altså flot.  Tusind tak til ejerne Erik C. Larsen og Erik W. Olsen, som alle årene har vist Sally så fremragende i ringen.

Frihedens Szar Sarozza - Kenzo - som blev nr. 10 på årets top 10 liste, og som pånåede res.cert. og placering i bedste han klasse.  Tusind tak til Lars og Kirsten Ottow, som repræsenteret vores opdræt og vist Kenzo så flot i ringen.

Frihedens Romanza Royale - Zulu - har ikke været aktiv på udstillinger i Danmark i 2015.  Til gengæld inviterede Zulus ejer - Anne Cathrine Faarbæk mig med på Europa udstilling i Oslo i september.  AC og Zulu var en stilig ekvipage i ringen, og det blev da også belønnet med en flot placering som nr. 5 i en voldsom stærkt besat championklasse med deltagelse fra England, Rusland, Skandinavien og mange andre lande i Europa.

 

 
Pixel på spring ind i 2016 (foto: Lis Andersen).   Stribe på næsten 12 år har 2016 i sigte (foto: Lis Andersen).

 

Uden snor og Pixels andet cert.

 
Efterår 2015.  Vi og hundene nyder rigtig det milde efterår.  Fra 1. oktober - 31. marts må hundene løbe løs på stranden (under fuld kontrol), så det udnytter vi meget ofte.  I skoven skal de naturligvis have snor på; men så er der de mange hundeskove, hvor Pixel virkelig nyder at løbe og lege med de andre hunde, mens gamle Stribe mest tager sig af at tigge hundekiks hos de andre hundeejere.   Pixels cert. nr. 2 og 2 res. cert.  20. september var vi på udstilling i Karlslunde og tænk, Pixels vandt sit andet cert. og blev udstillingens næstbedste tæve.  Det havde vi slet ikke regnet med, men nu begynder vi jo at sætte næsen op efter det tredie, så Pixel måske kan blive Dansk Champion en dag.  På årets sidste internationale udstillinger i Herning vandt Pixel sin klasse og fik res.cert. begge dage.  Flot klaret af vores lille hund.

 

Zulu på Europaudstilling i Norge

 

 

I begyndelsen af september 2015 tog Zulu - Frihedens Romanza Royale - Anne Cathrine Faarbæk og jeg til Norge. Jeg for at lede efter hanhunde til Pixels planlagte hvalpe og AC for at udstille Zulu på Europaudstillingen og 2 klubudstillinger i Norge.

Zulu stillede op i den fineste klasse - championklassen - alle tre dage. Der var 14 - 17 tilmeldte i klassen alle dage. Der var deltagere fra mange forskellige lande; England, Skotland, Rusland, Norge, Sverige osv., så der var voldsom hård konkurrence. I alt var der 101 deltagende dalmatinere på Europaudstillingen. Zulu klarede sig særligt flot på første og sidste dagen, hvor hun var med i det allersidste opløb til placeringerne. På selve Europaudstillingen var hun med i konkurrencen langt hen i forløbet, så det var vældigt nervepirrende til sidst. En flot placering som nr. 5 i klassen blev det til.

 

Anne Cathrine havde planlagt den perfekte tur i alle detaljer.  Selv var hun lidt bekymret for overnatningen i Larvik, inden vi skulle sejle hjem søndag morgen.

Det viste sig dog, at det var det skønneste sted. Et lille hotel, blev det kaldt; men det var noget meget hyggeligere! Et gammelt hovedhus mod gaden med beliggenhed ud til et nyrenoveret grønt område ved vandet inde i den gamle bydel. Bagved var den hyggeligste lille brolagte gård og nogle lave bygninger med værelser og et veludstyret køkken. Anne Cathrine var allerede klar til at booke det til næste gang.

I værelset var der alkove til AC og Zulu og "barneseng" til mig. Zulu syntes nu også, at min seng var ganske udmærket.

 

Pixel som TV-stjerne

Forleden  ringede én af værterne fra udsendelsen, Monte Carlo, på DR3 og spurgte, om vi havde en dalmatiner, der kunne være med i en direkte udsendelse fra Århus.  Jens sagde, ja, og så var der ingen vej tilbage! I torsdags, den 24. september, løb udsendelsen af stablen.  Pixel skulle være det hemmelige dyr, som én af gæsterne i udsendelsen skulle gætte uden at vide, hvilket dyr der var tale om.  Han gættede straks: hund. Da han så skulle komme lidt nærmere ind på racen, sagde han, at det var noget, der mindede om en zebra.  Striber eller pletter, ja pyt.  Flot gættet var det da.  Hvis det nu havde været Stribe, som Jens havde taget med, havde den været ekstra god.
Pixel stod stille og rolig og logrede hele tiden under al postyret, - også selv om kameramanden gik helt tæt på hende med kameraet.  Flot klaret, lille Pixel.

En skadet pote

En skåret pote.  Tidligere, da ølflasker var almindelige, skar vore unge hunde med deres bløde trædepuder af og til en pote.   Pixel blev mere end 2 år, før hun for første skar en pote.  Normalt bløder en skåret pote meget lige i starten, men hører op efter kort tid. Pixels pote blødte kun lidt og kun nogle få minutter, så vi tænkte ikke, at det var nødvendigt at konsultere dyrlægen.  Snittet var ikke rigtig til at se; men efter et par dage åbnede såret sig, og man kunne se, at det gik på langs af hele trædepuden på én af tæerne.  Det var sikkert for sent for dyrlægen at gøre noget ud over at give penicilin, så vi gik straks i gang med at bade poten i sæbevand, skylle i clorhexidin og give Rimadyl, som er smertestillende og betændelseshæmmende.  Det var rigtig synd for Pixel; men efter 2 uger var poten ok igen.

Ferie i Sverige juli 2015

Så har vi været på en uges hyttetur i Sverige med hundene, hvor vi blandt andet så sluserne og vandfaldet ved Trollhättan.  Vores hytte lå i en lysning i skoven, 500 m fra nærmeste nabo.

Efter en hel uge uden at komme i hundeskov, gjorde vi på hjemturen et ophold i hundeskoven ved Solrød. Her er Jens ved at dække op til frokosten.

Klub-weekend i Vig maj 2015

 

Årets klubudstilling er en særlig begivenhed, hvor dalmatinerfolk samles i 2 dage med udstilling, fælles spisning, festmiddag og generalforsamling.  I år var Pixel heldig at blive bedste tæve og bedst i modsat køn - BIM. Bedst i racen blev Lots og Spots Bruce The Boss, som ses til venstre i billedet.  I midten står dommeren, Martin Klopsch, med de flotte rosetter.  Normalt kan tyske dommere godt lide pænt plettede hunde; men dommeren her kunne åbenbart se noget i Pixel, trods hendes pletning.

  

 

BIM - Frihedens Szarina.  Selv om Pixel var falsk drægtig på udstillingen og stort set var holdt op med at spise, kunne hun åbenbart godt mande sig op til at løbe lidt, - og endda hurtigere end mig.  For præstationen vandt hun 12 kg hundefoder, 3 kæmpe rosetter og en masse hundegodbidder og tyggeting.

 

Da klubudstillingen foregik i Vig på Sjælland, havde vi lejet et sommerhus med en 2000 m2 stor indhegnet grund, så hundene frit kunne boltre sig.  Med 4 hunde og 5 mennesker var der liv i kludene. Lis Andersen, Lars og Kirsten Ottow, og Jens og jeg var menneskene.  På billedet til venstre ses fra venstre Jens, og oldemor Stribe (Danish Spots Ena Spotted Liberty), der tigger.  I midten mor Sandy (Frihedens Regina Royale), til højre ligger datter Pixel, og søn Kenzo (Frihedens Szar Sarozza) står og ser interesseret til.  På billedet til højre har Kenzo glemt at styre benene i jagten på Pixel.  Ja, man må finde sig i lidt af hvert, når der en fotograf i nærheden.  Billederne er taget af Kenzos ejer, Kirsten Ottow.

Lømmelalder og løbetid

Pixel på udstilling i Assens.  Vi havde lige "glemt" at træne; men det gik da alligevel.  Jeg synes, at Pix ser stor ud på billedet, men det er hun nu ikke i virkeligheden.

 

Den anden lømmelalder.  De fleste ved, at 7 - 10 måneder gamle hvalpe eller unghunde kommer i lømmelalderen, hvor de kan være helt umulige.  I denne periode bliver hvalpen fysisk kønsmoden.  Det vil sige, at den kan producere hvalpe. 

Når hunden bliver 1½ - 2 år, måske lidt ældre, indtræder den næste periode, som nemt opfattes som en ny lømmelalder.  Det er på dette tidspunkt, at hunden bliver psykisk kønsmoden.  Det er altså på dette tidspunkt, at hanhunden for alvor bliver hanhund.  Det kan betyde, at den er nogle gange overspiller sin rolle som hanhund, og både hanner og tæver kan få ulydighedsperioder.  Det startede for nogle måneder siden for Pixel, som flere gange forsøgte at "lege du-kan-ikke-fange-mig" med os.  Det er voldsomt irriterende, når det står på, og der er ikke andet for end at gå i flexiline og øve indkald mange gange på en tur, så det at komme, når der bliver kaldt, er en refleks og ikke til overvejelse.  Det er i øvrigt også vigtigt at huske at øve indkald, selv om man går i en indhegnet hundeskov.

 

Løbetid.  Så er Pixel kommet i sin anden løbetid.  Lidt usædvanligt et helt år efter første løbetid.  Gad vist, om hun bare om et år er klog nok til at få hvalpe......

Lige nu er hun højløbsk og på trettende dag i løbetiden og vældig interesseret i Stribe og dufte i haven. Gåturene foregår p.t. i flexiline og afsides områder for ikke at genere hanhundene med hendes dufte.  Hun er også lidt pylret  for tiden, og forleden da jeg kom til at skælde ud på Stribe, fordi hun havde trukket et filter med kaffegrums ud af skraldespanden, forsvandt Pixel straks fra pladsen, - det lille skind.


ÅRETS TÆVE 2014

MultiCH Frihedens Prinsesse Phregne

Igen i år blev Sally Årets tæve. Egentlig var hun gået på pension, da hun var blevet gammel nok til at rykke op i veteranklassen. Men hen på sommeren 2014 fortrød Erik'erne alligevel deres beslutning, og med flotte resultater i championklassen i sidste del af året lykkedes det for tredie gang at gøre Sally til Årets tæve!

Vi ønsker jer HJERTELIG TILLYKKE, Erik og Erik.

 


Pixel har været til mentalbeskrivelse

Pixel og 2 af hendes søskende, Carlo og Kenzo, har deltaget i unghundementalbeskrivelse afholdt af Islandsk Fårehunde Klub.

Vi synes de klarede det rigtigt fint alle 3.

søgelser er farlige

Pixel startede med at hoppe op ad de fleste af de mennesker, der udgjorde flokken, men da det kom til den afgørende del, hvor man skulle se, hvordan hun kontaktede fremmede mennesker var hun helt lige glad.

Lidt senere blev der kastet en sæk mellem test lederen og mig, det var lige noget for Pixel, da hun fik fat i sækken ville hun ikke i nærheden af os, men var lige en tur henne i den modsatte ende af pladsen, hvor den figurant, der senere skulle trække "hareklude" var skjult.

Spøgelserne var farlige og fik at vide, at de skulle holde sig væk, indtil hun fandt ud af, at der var mennesker under dragten.